طریقت چیست ؟

اخذ طریقت با توبه شروع می شود . توبه بازگشت به خدای پاک و والا از اعمال ناروا و خلافکاریهای زشت می باشد.
توبه نوری است که به لطف الهی و رحمت او پس از گمراهی ، در دل مؤمن درخشش پیدا می کند . توبه برای همه انسانها است و هیچکس از وسوسه شیطان و نفس و یا از غفلت از یاد خدا دور نخواهد بود . از این رو بر هر انسانی توبه لازم است و واجب بودن آن در آیات زیادی از قرآن ذکر شده است . منجمله در آیه ۱ سوره تحریم می فرماید : ” یا ایها الذین آمنو توبو الی اللهِ توبهً نصوحاً ” ، ای مؤمنان به درگاه خداوند ، توبه ای خالصانه کنید .

وقتی صحبت از توبه می شود بعضی افراد می گویند: ” بابا ما که کاری نکرده ایم که توبه بکنیم “. بقولی آنقدر منیت بر اینگونه افراد مستولی است که نفسشان به آنها حتی اجازه ارزیابی کارهای خطای خودشان را نیز نمی دهد و یا به عبارتی به مصداق ضرب المثل معروف،این افراد نمی دانند که نمی دانند و لذا در جهل مرکب می باشند. اینگونه افراد تصور می کنند که انسان حتماً بایستی قتل و یا غارتی انجام داده باشد که نیازمند توبه باشد. همین که خداوند را آنطوری که می بایست بشناسیم
نشناخته ایم به توبه نیاز داریم.

فیض کاشانی می گوید:

زهر چه غیر یار استغفرالله ز بود مستعار استغفرالله

دمی کان بگذرد بی یاد رویش از آن دم بی شمار استغفرالله

زبان کان تر به ذکر دوست نبود ز شرش الحذار استغفرالله

سرآمد عمر و یک ساعت ز غفلت نگشتم هوشیار استغفرالله

جوانی رفت و پیری هم سر آمد نکردم هیچ کار استغفرالله

حتی پیغمبر خدا (ص) که معصوم بوده و خداوند بهشت را به وی وعده داده بود، در روز بارها به درگاه خداوند توبه کرده درخواست مغفرت می نمود.

انجام توبه و اجرای دستورات شریعت که اصل اولیه طریقت می باشد باعث آمرزش انسان در نزد خداوند می گردد .

آیه ۸۲ سوره طه میفرماید: ” همانا من آمرزنده ام نسبت به آن کس که توبه کند و مؤمن باشد و ازعمل صالح و هدایت برخوردار بماند “.

برای افرادی که توبه می کنند، خداوند در قرآن صراحتا اعلام می کند که گناهان این افراد را به ثواب تبدیل می کند.

در آیه ۷۰ سوره فرقان آمده است: ” الا من تاب و امن و عمل عملا صالحا فاولئک یبدل الله سیئاتهم حسنات و کان الله غفورا رحیما ” یعنی: ” مردم در راه ضلالت و گمراهی هستند مگر کسانی که توبه کنند و ایمان بیاورند و عمل صالح کنند، پس گناهان آنها را خداوند به ثواب تبدیل می کند و خداوند بسیار بخشنده و مهربان است”. بنابر آیه مذکور، هر چقدر فردی گناهکارتر باشد، در هنگام توبه ثواب بیشتری برای وی منظور می گردد.

بدیهی است فردی که گناه را تجربه کرده، نیاز به مجاهدت بیشتری برای نگهداری توبه دارد. برای همین است که افرادی که به مشروب، مواد مخدر و غیره معتاد بوده اند، نگهداری توبه برایشان مشکل تر از کسانی است که با این موارد آشنا نبوده اند.

ولی اگر این افراد مردانگی و مجاهدت کنند و توبه خود را حفظ نمایند، به درجات عرفانی بالایی دست یافته و بقولی به اولیائی می رسند. برای همین است که بعضی از اولیاء بزرگ تاریخ از افراد بدکاری بوده اند که با توبه و نگهداری آن به درجات اولیائی رسیده اند.

The latest content

دسته‌بندی نشده

Fana

Telegram
WhatsApp
Print

allahuma saliy ealaa sayidina muhammad alwasf walwahy walrisalat walhikma ealayh wasahibih wasalam taslima